Izložba kostima Anadolije

18 Jun 2019 u 15:00
Izložba kostima Anadolije

Odsjaj boja od Anadolije do Vojvodine: Izložba kostima Anadolije

U cilju bogaćenja odnosa između Srbije i Turske i isticanju zajedničkih kulturnih elemenata, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske i sponzorstvom Turkish Airlines-a, Institut Yunus Emre u Beogradu predstaviće program ,,Odsjaj boja od Anadolije do Vojvodine: Izložba kostima Anadolije” u Beogradu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Na događaju koji se ostvaruje sa namerom da se konsoliduje odnos dve zemlje, tokom modne revije koju organizuje Institut za Sazrevanje u Izmiru pri generalnom sekreterijatu za Učenje celog života pri Ministarstvu Prosvete Republike Turske, biće predstavljena 32 posebna komada garderobe koja su deo kolekcije sačinjene od autentičnih komada protkanih usklađenim motivima bogatog nasledstva turske kulture. Biće održana modna revija koja je deo bogate turske istorije koja se proteže od anadolijske lokalne i tradicionalne kulture do Osmanlija i perioda anadolijskih Seldžuka. Revije će biti održane u Beogradu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Program će biti održan:

U Beogradu - 18.06.2019. u 15:00 -17:30h u Centru za kulturu ,,Vlada Divljan”,

U Novom Sadu - 19.06.2019. u 15:00 - 17:30h u Umetničkoj galeriji Univerziteta u Novom Sadu,

Novi Pazar - 20.06.2019. u 17:00 - 19:30h na Sebilju, u centru Novog Pazara.

Izložba na kojoj će biti predstavljeni kostimi iz različitih delova Anadolije, a koju je pripremio Institut za Sazrevanje u Izmiru, u narednoj godini održaće se u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije gde će biti predstavljeni i kostimi iz Srbije.
Na kostimima koji će biti izloženi, specijalnim dizajnima, spojeni su ukrasni detalji, ornamenti, dezeni koji su upotrebljavani u arhitektonskim delima i tradicionalni motivi turske kulture.

Detaljne informacije o uticaju kulture osmanske odeće na Evropu i figurama na kostimima pružiće Doc. Dr. Sumeye Merve Ilbak, šef Odseka za Modni dizajn na Univerzitetu Nišantaš u Istanbulu.

Program će početi govorom o informacijama o samim kostimima, dok će kraj programa obeležiti revija kostima Instituta sa Sazrevanje u Izmiru.