15. Kondenz festival savremenog plesa i performansa

24 Okt 2022 u 20:00
15. Kondenz festival savremenog plesa i performansa

Predstava “Works in silence – Lucinda Childs” u izvođenju Dance On ansambla biće prikazana na 15. Kondenz festivalu savremenog plesa i performansa koji se održava u Beogradu od 22. do 30. oktobra 2022. godine.

Kondenz festival je godišnja manifestacija koju organizuje Stanica Servis za savremeni ples i koja već 15 godina beogradskoj publici predstavlja nove trendove u polju savremenog plesa, koreografije i performansa iz Srbije, sa Balkana i čitavog sveta. Do sada je predstavljeno preko 150 umetnika čiji su radovi danas smatraju “klasicima” savremenog plesa kod nas i u svetu. Kondenz je poznat po tome što pored predstava, publici pruža mogućnost da sazna više o polju plesa kroz razgovore, radionice, prezentacije i druge formate koji ovu umetnost približavaju različitim gledaocima. Zbog toga publika ovog festivala nije kao druge: to je zainteresovana publika koja voli da uči, da se uključuje i da kritički debatuje o temama koje se otvaraju, da upoznaje umetnike, da isprobava nova znanja i da se uvek vraća Kondenzu.

Pored svega toga, Kondenz je festival koji sve svoje programe nudi Beograđanima i gostima besplatno u nameri da pokaže da umetnost i kultura mogu biti dostupni svima.

Stanica Servis za savremeni ples je neprofitna organizacija koja više od 17 godina radi na razvoju polja savremenog plesa u Srbiji i na Balkanu, kroz saradnju sa umetnicima i različitim organizacijama i institucijama. Kroz svoje brojne projekte i inicijative, Stanica pokušava da utiče na poboljšanje uslova rada umetnika i kulturnih radnika i na predstavljanju savremenog plesa kao polja saradnje, razmene, solidarnosti i učenja.

Više o programima na www.dancestation.org

 

Dance On ensemble

WORKS IN SILENCE – Lucinda Childs

WORKS IN SILENCE je rad koji pruža uvid u ključnu fazu razvoja jedne od najznačajnijih koreografkinja i koreografa 20. veka.

Ova zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Lusinde Čajlds posebno je uzbudljiva kako zbog retkih prilika da se izvodi, tako i zbog značaja za istoriju plesa. Većina ovih dela nije viđena od kada su prikazana 1970-ih godina. U njima je Lusinda odbacila rekvizite, predmete, izgovorenu reč, simbolički pokret, sva obeležja ere Judson Dance Theater i odlučila da se fokusira na kretanje tela kroz prostor. Na samu suštinu početnog pokreta, što je za Čajlds bio čin hodanja: od hodanja do trčanja, do promene pravca, preskakanja, skakanja, dešava se evolucija pokreta u ples kroz koreografsku viziju Lusinde Čajlds.

„Mislim da je veoma muzikalno da plesači dele puls“, kaže ona. „Moraju da slušaju jedni druge. To je ono što muzički ansambl radi. Oni se prilagođavaju jedno drugom na veoma precizan način."

Ovo je redak uvid u ključni period transformacije jedne od najvažnijih svetskih koreografkinja i autora, čiji se uticaj na svet vizuelnih umetnosti i na čitavu jednu generaciju koreografa ne može dovoljno istaći. Njena dela izražavaju krhkost i humanost kao savršen primer ljudskog iskustva i, kao takva, prikladna su upravo za grupu plesača koji sa sobom nose sopstveno bogatstvo lične istorije i ličnog znanja. U činu uklanjanja svake veštine i teatralnosti, lepota i istina mudrosti se suočavaju, dele i razotkrivaju.

Koreografija: Lucinda Childs
Inscenacija: Ty Boomershine
Izvođači: Ty Boomershine, Anna Herrmann, Emma Lewis, Gesine Moog, Omagbitse Omagbemi, Lia Witjes-Poole
Svetlo: Martin Beeretz
Zvuk: Mattef Kuhlmey
Kostim: Alexandra Sebbag
Produkcija: Dance On / DIEHL+RITTER
Koprodukcija: STUK House for Dance, Image and Sound / Münchner Kammerspiele
Podrška : Doppelpass Fund of the Kulturstiftung des Bundes, Die Beauftragte der Bundesregierung fur Kultur und Medien

Ko-finansirano kroz program Kreativna Evropa Evropske unije