"EVROPSKA SARADNJA FILMSKA PRIČA" - Projekcija filma "Blizanci satkani od sna"

21 Sep 2021 u 20:00
"EVROPSKA SARADNJA FILMSKA PRIČA" - Projekcija filma "Blizanci satkani od sna"

Opis događaja:

Evropska saradnja: filmska priča“, trodnevni je festival dugometražnog dokumentarnog filma, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije.

Festival je tradicionalno posvećen obeležavanju i promovisanju Dana evropske teritorijalne saradnje, koji je Evropska unija ustanovila 2013. godine. Obeležavanjem ovog dana Srbija se pridružuje dešavanjima koja se ovim povodom, tokom septembra i oktobra, organizuju u više od 40 zemalja širom Evrope.

Dan evropske saradnje, manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije, koji kroz svoje programe već 30 godina povezuje građane susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope.

Кroz programe prekogranične saradnje, u periodu od 2004. do 2020. godine, u Srbiji je finansirano više od 1000 projekata, u vrednosti od oko 220 miliona evra, koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno – kulturi.

Osnovni cilj festivala „Evropska saradnja: filmska priča“ je da se projekcijom tri dokumentarna filma, autora iz različitih evropskih zemalja, ukaže na značaj teritorijalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Ministarstvo za evropske integracije festival organizuje od 2016, a ove godine, filmovi će biti prikazani od 21. do 23. septembra u centru za kulturu Vlada Divljan.

Repertoar:

21. septembar, 20 časova - „Blizanci satkani od sna“ (Twins Woven from Dreams), Srbija, 70′. Režija: Sead Šabotić i Lea Vahrušev, Nakon projekcije u 20č, predviđen je i razgovor sa autorkom filma.

Sinopsis

Film prati grupu osuđenih lica koji izdržavaju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mislima usmerenim na svoje supruge i decu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli.