"EVROPSKA SARADNJA FILMSKA PRIČA" - Projekcija filma "Bugarski san"

22 Sep 2021 u 20:00
"EVROPSKA SARADNJA FILMSKA PRIČA" - Projekcija filma "Bugarski san"

Opis događaja:

Evropska saradnja: filmska priča“, trodnevni je festival dugometražnog dokumentarnog filma, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije.

Festival je tradicionalno posvećen obeležavanju i promovisanju Dana evropske teritorijalne saradnje, koji je Evropska unija ustanovila 2013. godine. Obeležavanjem ovog dana Srbija se pridružuje dešavanjima koja se ovim povodom, tokom septembra i oktobra, organizuju u više od 40 zemalja širom Evrope.

Dan evropske saradnje, manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije, koji kroz svoje programe već 30 godina povezuje građane susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope.

Кroz programe prekogranične saradnje, u periodu od 2004. do 2020. godine, u Srbiji je finansirano više od 1000 projekata, u vrednosti od oko 220 miliona evra, koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno – kulturi.

Osnovni cilj festivala „Evropska saradnja: filmska priča“ je da se projekcijom tri dokumentarna filma, autora iz različitih evropskih zemalja, ukaže na značaj teritorijalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Ministarstvo za evropske integracije festival organizuje od 2016, a ove godine, filmovi će biti prikazani od 21. do 23. septembra u centru za kulturu Vlada Divljan.

22. septembar, 20 časova - „Bugarski san“ (Bulgarian Dream), Hrvatska/Srbija/BiH; 2020, 53'. Režija: Srđan Šarenac. Nakon projekcije u 20č, predviđen je i razgovor sa autorom filma.

Sinopsis

Petra, poput mnogih drugih građana starije dobi u Nemačkoj, prima malu naknadu za prevremenu penziju. Nakon što plati stanarinu i režije, ostane joj otprilike 100 evra mesečno za hranu i druge troškove, od čega jedva preživljava u tako skupom gradu kao što je Hamburg. No Petra odbija da prihvati takve okolnosti – ona pripada novoj generaciji „senioraˮ koja smatra da život ne prestaje starenjem. Na prevremenu penziju gleda tek kao na početak novog poglavlja u životu, pa odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli.