FESTIVAL EVROPSKOG FILMA 2023

23 Sep 2023 u 17:00
FESTIVAL EVROPSKOG FILMA 2023

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA 2023
18-23. septembra
Centar za kulturu”Vlada Divljan”
Beograd, Mitropolita Petra br.8
Mala bioskopska sala
Podela besplatnih karata od 14.09.

18.SEPTEMBAR

17.00 Murina Hrvatska, Slovenija 2021. (92') igrani film

R: Antoneta Alamat Kusijanović 

Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.

Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festival u Sofiji. 

20.00  Imadovo detinjstvo/ Imads barndom  Švedska, Irak, Letonija 2021. (78') dokumentarni film

R: Zahavi Sanjavi

Posle dve i po godine u zatočeništvu u ISIS-u, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Izlečenje od traume je teško za sve njih, ali izgleda da Imad ima posebno težak period. Još nema pet godina, a već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim.

Film je osvojio Zlatnu kajsiju na Međunarodnom filmskom festivalau u Jerevanu, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Tempo.

19.SEPTEMBAR     

17.00  IO STO BENE  Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija, 2020. (100') drama

R: Donato Rotunno

Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Upoznaje Leu, mladu italijansku umetnicu koja pokušava da se probije u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene se prepliću. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude im mirniju budućnost.

20.00   Krat/Kratt  Estonija, 2021 (107') komedija

R: Rasmus Merivoo

Deca su prepuštena baki bez pametnih telefona. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata - magično stvorenje koje će učiniti sve što mu gospodar kaže. Sve što sada treba da urade je da kupe dušu od đavola.

Film je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji. 

20.SEPTEMBAR

17.00 Luksemburg, Luksemburg/Lyuksemburh, Lyuksemburh Ukrajina, 2022. (105') komedija

R: Antonio Lukich 

Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem koji ih je napustio kada su bili deca, nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Za Kolju, on je heroj, dok Vasilij misli da je njihov otac nitkov.

Film je osvojio nagradu u okviru programske celine Orizzonti na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagradu u okviru programske celine Savremeni svet na Međunarodnom filmskom festival u Torontu. 

20.00 Mikado/Marocco

Rumunija, Češka, 2021. (96') drama

R: Emanuel Parvu 

Jednog dana, tinejdžerka Magda nudi svoju skupu ogrlicu bolesnom detetu u bolnici za koju volontira - njen otac je siguran da ga ona ponovo laže. Kada ona dokaže svoju nevinost, on je postiđen, ali nije sposoban da prizna da je pogrešio, što njihov odnos dodatno komplikuje.

Film je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Bukureštu. 

21.SEPTEMBAR

17.00 Miss Viborg  Danska, 2022 (100')  igrani film 

R: Marianne Blicher

U malom danskom gradu srećemo dve generacije žena, Solvej, 61-godišnja bivša kraljica lepote, i buntovna 17-godišnja Kejt. Njihov susret izaziva neočekivano prijateljstvo, dok se rane prošlosti otkrivaju i seje seme nade

Film je osvojio nagradu za najbolji nordijski/holandski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari. 

20.00  Mitra Holandija, Nemačka, Danska, 2020 (107') drama

engleski prevod

R: Kaweh Modiri

37 godina nakon što je njena ćerka pogubljena u Iranu, Haleh pronalazi ženu koja ju je izdala. Izdajica, sada i sama voljena majka je tek stigla u Holandiju, ne prepoznaje Haleh i veruje joj kao starijoj i mudriji zemljakinji. Dok Haleh smišlja svoju osvetu, ona upoznaje počinioca bolje nego što bi želela.

Film je osvojio nagradu Eurimages za razvoj koprodukcije (CineMart).

22.SEPTEMBAR

17.00 MY GRANDFATHER’S DEMONS /Os demónios do meu avô

Portugalija, Španija, Francuska 2022 (83') animirani film

R: Nuno Beato

Rosa je uspešna dizajnerka koja živi u velikom gradu. Nakon neočekivane smrti njenog dede, shvata da se, otkako je napustila svoju domovinu, nije osećala povezanom ili voljenom, te se vraća u svoje rodno selo, na granici između severne Portugalije i španske Galicije.

20.00  Ramona  Španija, 2022 (80') komedija

R: Andrea Bagney

Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da sledećeg dana može ponovo da ga sretne. Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za večnu svađu između razuma i osećajnosti.

23.SEPTEMBAR

20.00  Runner / Trkač/ Bėgikė Litvanija, Češka, 2021   drama 

R: Andrius Blazevicius

Marija (27) je u grozničavoj potrazi za svojim dečkom koji je nestao tokom njegove poslednje psihotične epizode. Naoružana strpljenjem i ljubavlju, ona sledi nasumične tragove kroz grad. Priča o požrtvovanju i postizanju potpune slobode

Dobrodošli! Vaš Centar za kulturu Vlada Divljan.