Otvorena izložba fotografija “Beograd, destinacija za ljubitelje umetnosti”

14 Sep 2022 u 14:30
Otvorena izložba fotografija “Beograd, destinacija za ljubitelje umetnosti”

Izložba fotografija “Beograd, destinacija za ljubitelje umetnosti”, autora Marka Đukića,  otvorena je juče u Multimedijalnoj sali Centra za kulturu Vlada Divljan.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju fotografije sledećih sedam dana, do 21. septembra 2022. godine. Izložba je deo istoimenog projekta, podržanog od strane Sekreterijata za privredu.

Publiku na otvaranju pozdravila je Marija Vuković, predstavnica udruženja Amikus.  Istakla je da izložba, koja je deo projekta “Beograd, destinacija za ljubitelje umetnosti”, ima za cilj da Beograd predstavi kao atraktivnu turističku destinaciju za sve ljubitelje umetnosti.

O velikoj i značajnoj umetničkoj i kulturnoj ponudi Beograda, govorila je novinarka Tijana Gutić.

U prestonici Srbije nalazi se 39 umetničkih, kulturno-istorijskih, memorijalnih, tehničkih i prirodnih muzeja. Sadržajno bogate postavke su blago koje govori o istoriji, umetnosti i nauci u Srbiji, na Balkanu i Evropi. Beograd ima i obilje verske arhitekture. Hram Svetog Save, jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu, ujedno je i najposećenije odredište turista u Beogradu.

Branka Conić iz Doma Jevrema Grujića, predstavila je publici neke od znamenitosti prvog privatnog muzeja u Srbiji i pozvala sve ljubitelje umetnosti i istorije da posete ovaj jedinstveni muzej.

Svetogorska ulica u Beogradu u zdanju broj 17. krije dom neprocenjive umetničke vrednosti poznatog srpskog državnika i diplomate Jevrema Grujića. Jedno od najvećih blaga ove ustanove je portret kraljice Natalije Obrenović, poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović. Jedan od kurioziteta muzeja je i najstarija venčanica na Balkanu iz 1856. godine. Pripadala je Jeleni, supruzi Jevrema Grujića, a izrađena je od svile, obogaćene srebrnim i zlatnim nitima.