Promocija knjige "Briselski dvojnik" pisca Tomislava Krsmanovića

19 Apr 2021 u 18:00
Promocija knjige "Briselski dvojnik" pisca Tomislava Krsmanovića

Pozivamo vas na promociju knjige "Briselski dvojnik" pisca Tomislava Krsmanovića koja će biti održana u ponedeljak 19.04.  u 18 časova u multimedijalnoj sali Centra za kulturu "Vlada Divljan"

BRISELSKI  DVOJNIK

Maneken Pis . In petra exaltavit me, et nunc exaltavi caput meum super inimicos meos ("Gospod me je postavio na kamenu podlogu, a sada glavu podižem iznad svojih neprijatelja"). U 14. veku Brisel je bio pod opsadom, napadači su postavili eksploziv na gradske zidine. Mali dečak po imenu Julijan je urinirao na zapaljeni fitilj i tako spasio grad.

I. Umesto Predgovora                                                                                                                                   

Prof. Dr Mila Alečković: TOMISLAV KRSMANOVIĆ LUCIDNI  PSIHOANALITIČAR HLADNOG RATA, I  POSLE NJEGA..

Les refoulements retires-iz potsvesti u svest izvučena potisnuća.

Borac za prava čoveka i pripovedač Tomislav Krsmanović u svom autobiografskom romanu „Briselski dvojnik“ seća se sudbine intelektualca u vremenu Hladnoga rata i blokovskih podela sveta. Bilo je jedno vreme kada je svaki umni čovek sa željom da upozna kulturu i politiku Zapada bio sumnjivo lice na Istoku, a onaj sa željom da upozna kulturu i politiku Istoka, sumnjivo lice na Zapadu. Pošavši iz posleratne Jugoslavije u Belgiju i tražeći samog sebe na svojim putovanjima na kojima čovek sebe najbolje upozna, Tomislav Krsmanović susreo se sa vetrovima hladnoratovskog vremena, ali i sa svojom podsvesti, strahovanjima i senkom, sačuvavši snagu za racionalna pitanja u dobu najvećih političkih iracionalnosti.

Obaveštavamo posetioce Centra da su preduzete sve propisane mere zdravstvene zaštite od COVID 19 u svim našim prostorijama, koje se tretiraju posle svakog događaja u njima.