Besplatan muzičko-edukativan program za decu nižih razreda osnovne škole "Barokna bajka"

29 Okt 2016 u 12:00
Besplatan muzičko-edukativan program za decu nižih razreda osnovne škole "Barokna bajka"

U UK Palilula, Scena „Stamenković“, u subotu 29.10.2016. god.  u 12 časova, biće održan besplatan muzičko-edukativan program za decu nižih razreda osnovne škole "Barokna bajka".

Nakon višegodišnje uspešne koncertne delatnosti renomirani ansambl Beogradski barok inicirao je projekat koji se posebno obraća najmlađoj publici. Muzičko-edukativni program za decu nižih razreda osnovne škole pod nazivom Barokna bajka predstavlja spoj forme školskog časa, koncerta umetničke muzike i dramskih elemenata bliskih pozorištu. Muzički segment programa čine najpopularnije kompozicije čuvenih autora kao što su Johan Sebastijan Bah, Žan Filip Ramo, Henri Persel, Johan Hajnrih Šmelcer i Antonio Vivaldi. Pored toga što ovaj program deci približava epohu baroka, instrumente i njihov poseban zvuk, on se bavi i kulturom slušanja umetničke muzike i posećivanjem koncerata, te vrši opšti pozitivan uticaj na decu. Dramski segment Barokne bajke baziran je na autorskom tekstu Vesne Aleksić, jednog od naših najpopularnijih pisaca za decu i mlade. Tekst će tumačiti glumac i reditelj Nenad Gvozdenović, takođe zadužen za vođenje i moderiranje programa. Reči i muzika zajedno čine svojevrsnu ‘baroknu bajku’ i kratko muzičko putovanje koje će deca sigurno pamtiti. Nakon ‘koncerta’ publika će imati priliku da priđe izvođačima na sceni, postavlja pitanja, bliže pogleda instrumente, fotografiše se, itd. Program se realizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Intermusica Foundation.

Beogradski barok (Belgrade Baroque) je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića (Švedska/Srbija) i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u beogradskoj muzičkoj školi Josip Slavenski i na FMU u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji. 
Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu (Pozorište Confidancen Urliksdal -Stokholm, Timisoara Early Music Festival, Međunarodni festival čembala Čembalo živa umetnost, Festival rane muzike Studija za ranu muziku, Salzkammergut Festwochen, BELEF...). Tokom poslednjih nekoliko godina ansambl veoma aktivno nastupa u zemlji, i kroz projekte koje podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, SOKOJ - organizacija muzičkih autora Srbije, kao i kroz saradnju s drugim važnim institucijama kulture, nastoji da doprinese boljem razumevanju istorijski informisane izvođačke prakse muzike, edukaciji dece i nove publike, kao i širenju  interesovanja za umetničku muziku uopšte.
Više informacija o projektima Beogradskog baroka na: 
https://www.facebook.com/belgrade.baroque 

Besplatne ulaznice se mogu podići na biletarnici Ustanove kulture "Palilula" od 21.10. od 10h do 16h. Telefon za informacije 069/2002 570.