Festival VIZUALIZATOR-izložba "Koju priču pričaš?"

28 Nov 2019 u 19:00
Festival VIZUALIZATOR-izložba "Koju priču pričaš?"

Koju priču pričaš?

Ženska dokumentarna fotografija

28.11.2019.  u 19h Multimedijalna sala Centra za kulturu”Vlada Divljan”

U okviru festivala VIZUALIZATOR, u Centru za  kulturu “Vlada Divljan” 28.11. održaće se izložba pod nazivom “Koju priču pričaš?“.

Nema ničeg moćnijeg od priče, ali pripovedanje u dokumentarnom ključu ima mnogo veze sa nečijom perspektivom. Koju priču želite da ispričate? Radovi petnaest istaknutih ženskih fotografkinja svedoče o tome da slike mogu inspirisati društvene promene i preokrenuti toksične narative. Ove umetnice podstiču kritičko razmišljanje o gorućim lokalnim pitanjima u vezi sa ženskim životima i ljudskim pravima. Izložba govori o zbirci vrlo različitih priča, u rasponu od roda i feminizma do seksualnosti, od baka komunistkinja do seoskih života i marginalizovanih ljudi.

Izložba istražuje identitet i ljudsku ranjivost. U pitanju su različiti pristupi fotografiji u rasponu od modne, pozorišne ili pejzažne fotografije do posleratnog foto-novinarstva. Dolazeći is šest zemalja jugoistočne Evrope, mnoge od ovih fotografkinja postaju kultna imena u rodnim zemljama ali i u inostranstvu. To priznanje je zasluženo u današnjem svetu u kojem jedna slika može promeniti mišljenje javnosti.

Izložba je otvorena u Londonu, a premijeru ima u Srbiji. Izložba se održava u saradnji sa organizacijom Contemporary Balkan Art.

Mia Novakova

Jelena Janković

Glorija Lizde

Imrana Kapetanović

Boryana Katsarova

Marija Janković

Roxana Pop

Sanja Knezević

Dijana Muminović

Senja Vild

Andjela Petrovski

Jelena Zigić

Katja Goljat

Lazara Marinković

Marcella Zanki

 

Ulaz je slobodan. Dobrodošli !