Културно лето на Палилули 2019 - представа "МИЛУНКА САВИЋ"- Ташмајдански парк

18 Avg 2019 u 21:00
Културно лето на Палилули 2019 - представа "МИЛУНКА САВИЋ"- Ташмајдански парк

Исповест хероине српских ослободилачких ратова Милунке Савић у интерпретацији глумице Југословенског драмског позоришта - Весне Станковић.

Лична исповест у првом лицу жене ратника о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа и највиша одликовања (орден за храброст, Карађорђеву звезду са мачевима, медаљу Милош Обилић, једина жена у свету одликована Француским Ратним крстом са палмом, два ордена Легије части...).

Прича почиње од њених девојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривници, са две сестре, родитељима и болешљивим братом. Целог живота има изразиту потребу да заштити слабе и угрожене, стога у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањавана и њена тајна се открива. Војска стаје уз њу и иако је у супротностима са војним правилима, задржавају је у јединици. Бива рањавана чак девет пута, у седам година ратовања, добија чак дванаест медаља, а после демобилизације рађа девојчицу, усваја још три ћерке и више од тридесеторо деце храни, подиже, школује... 
 
Високо цењена од стране француских војних великана Франше Де Переа, Шарл де Гола и вицеадмирала Гепрата, у Србији завршава као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе и подиже десетине и десетине деце из копаоничких села.  
Сама за себе би рекла да је ово - исповест о животу од прве пушке, до прве метле.

Глуми: Весна Станковић

Режија: Петар Станојловић

Текст: Весна Станковић

Улаз је слободан. Добродошли.