Kulturno leto na Paliluli 2019 - projekcija filma "Legenda o konkubini"

26 Jul 2019 u 21:00
Kulturno leto na Paliluli 2019 - projekcija filma "Legenda o konkubini"

Kulturno leto na Paliluli 2019  - film "Legenda o konkubini"
Petak, 26. jul (21.00) – Tašmajdanski park

Reč je o adaptaciji četvorotomnog romana Bakua Jumemakure (Shamon Kukai Tou no Kuni ni te Oni to Utagesu) za koji su scenario napisali Kajge i Huang Huiling (Pritajeni tigar, skriveni zmaj). 
Jamumakurino delo je, priča se, oborilo rekorde u naknadi za autorska prava za jednu filmsku adaptaciju u istoriji kineske kinematografije. U ovoj naučno-fantastično-istorijskoj fantaziji autor je oživeo dve istorijske kanonizovane ličnosti: monaha Kukaija i pesnika Baj Đujia. Prvi, poznat i kao Kobo-Daiši, osnivač je šingon škole budizma (škole "istinitih reči"), a drugi je jedan od najvećih kineskih pesnika svih vremena. 
"Legenda o konkubini" je masivna koprodukcija između Kine, Japana i Hong Konga. Preko 165 miliona dolara uloženo je u najskuplji kineski projekat do sada, a čak šest godina rađena je rekonstrukcija impozantnog glavnog grada. 
Čen Kajge, autor velikog filmskog hita "Zbogom moja konkubino", dugo je radio na grandioznom projektu koji okuplja internacionalne glumce, želeći da dočara staru Kinu: 
- Tužan sam jer nema više tog tradicionalnog načina života, kakav je bio u starim gradovima. Danas je napuštena i tradicionalna kultura. Mladi danas traže nešto što se zove sloboda, a u staroj Kini i gradovima kakav je bio onaj prikazan u filmu, živelo je preko 10.000 pesnika iz cele Aziji. Nadam se da će mladi pogledati ovaj film i videti da je nekada u Kini postojao taj slobodan duh i da će se vratiti tradicionalnom - istakao je Kajge.