Pozorišna predstava "Autobiografija"

27 Feb 2020 u 20:00
Pozorišna predstava "Autobiografija"

Okret teatar

AUTOBIOGRAFIJA

Po romanu Branislava Nušića

Režija: Jovan Grujić

Igraju: Nikola Krneta, Marko Nikolić, Milan Vranešević, Marija Ćeranić i Danijela Tanasković

Muzika: Marko Nikolić i Milan Vranešević

Kostim: Aleksandra Keskinov

Scenski i grafički dizajn: Vladimir Savić

O predstavi

Kako opisati Nušićevu autobiografiju? Znamo vrlo dobro kako je Nušić video nas iz svoga ugla; oslikao nas je kroz ministarke, sumnjiva lica, pokojnike, rodbine, razne poltrone, kroz male ljude sa margina glavnih događaja. Međutim, Nušićeva autobiografija je jedinstvena prilika da vidimo Nušića iz ugla Nušića. Ovoga puta, ne štedeći sebe samog, opisuje svoje odrastanje, školske dane, prva zaljubljivanja, ali i prve kontakte sa autoritetima koji su bili bolni i otrežnjujući za njega. Prateći taj njegov put možemo vrlo lako prepoznati kakav su uticaj na njega, kao pisca i čoveka,  ostavile sve situacije koje je prošao i formirale ga do ličnosti koja je ostavila istorijski trag u književnom i pozorišnom životu naše zemlje.
Naravno, Nušić je i ovde „onaj Nušić“, nama najpoznatiji, koji na šarmantan i duhovit način ukazije na probleme sa kojima se suočavao, raskrinkavajući u isto vreme i sebe i društvo u kojem živi, a koje je ponekad potpuno nesvesno svojim mana. Zato je Nušić bio tu da nam osvetli sve to usput se podsmehujući.
U svemu ovome, očaravajuće je, otrežnjujuće, ali i zabrinjavajuće koliko je bio u pravu tada, ali i sada. Sve u svemu, lakše je ipak smejati se nego plakati. Tako će biti i ovog puta.

Jovan Grujić, reditelj

Podela besplatnih ulaznica je u ponedeljak (24.02.) u periodu od 10 do 18h. Dobrodošli.