Promocija knjige "Iskre života" Teodore Petrović

07 Nov 2020 u 19:00
Promocija knjige "Iskre života" Teodore Petrović

Pozivamo Vas na promociju knjige “Iskre života” autorke Teodore Petrović koja će se održati u subotu u 19 časova u Multimedijalnoj sali Centra. Dobrodošli.

Na promociji će osim autorke učestvovati:

1. Milena Milkić, pisac

2. Tanja Vukićević, pesnik

3. Milica Šojić, pesnik

O KNJIZI:

Knjiga ‘’Iskre života’’ dokaz je da mladim pesnicima u srpskoj književnosti treba omogućiti više prostora za rast i razvoj. Teodora je upravo novi glas pesništva koji nepretenciozno i spontano, ostavljajući za sobom staromodnu kićenost pisane reči i epitete, priziva jednostavan stih neopterećen ukrašavanjem, stih blizak mladom čoveku, a usmeren ka smislenom i privlačnom izrazu i osećajnosti.

Pesnički postupak ove mlade pesnikinje ogleda se u hvatanju neodređenog oblika unutar buduće pesme. To je neka vrsta arhipelaga što će kasnije postati struktura poetske tvorevine. Ona unapred fiksira završetak i pretpostavlja početak, ali ne i sadržinu koja će se naći između tih dveju destinacija. To je postepeno otkrivanje sadržaja dok su još nadahnuća pri ruci. Pesnikinja retko interveniše na razvoju dela. Pri tom se kloni potencijalnih ograničenja bilo kakve teorije. I u tome leži, između ostalog, njena originalnost.

,,Ti, koji bi čitao moje misli lako,

kao dete što naivan pogled ima,

da li postojiš negde daleko,

ili si samo moj nemir davni

i puka mašta ovih rima?

Nemoj mi reci da srešćemo se!

Ne reci ni to da li postojiš!

San je nekad od jave bolji,

jer, srce uvek mašta i čeka,

dok daleko od mene stojiš!’’ 

Osim motiva ljubavi, zbirka obiluje stihovima refleksivnog (misaonog) karaktera i isticanja važnosti snova, učestalosti zabluda, prolaznosti…. Ona spaja, osvežava, uzbuđuje, budi osećanja, i to je zapravo ono umetničko majstorstvo koje privlači čitaoca.

U svakom slučaju radi se o talentovanoj pesnikinji i pesnikinji od retke inspiracije koja ima lepu pesničku budućnost kojom će, nadajmo se, dobro upravljati.

Obaveštavamo posetioce Centra da su preduzete sve propisane mere zdravstvene zaštite od COVID 19 u svim našim prostorijama, koje se tretiraju posle svakog događaja u njima.